Beslut från 1juni

Med start den 1 juni släpper restriktionerna en del gällande deltagarbegränsningar för offentliga tillställningar.

  • Rally omfattas inte i motionslopp generellt, det är grundregeln
  • Rally omfattas av offentlig tillställning
  • Om allmänheten har tillgång till tävlingen både som publik och tävlande (i princip vem som helst kan anmäla sig som tävlande) är båda dessa kategorier deltagare, (nödvändiga funktionärer och ordningspersonal räknas ej som deltagare)
  • Om allmänheten inte har tillgång till tävlingen utan t.ex. endast specifika proffsåkare bjuds in ses endast publiken som deltagare (nödvändiga funktionärer och ordningspersonal räknas ej som deltagare)
  • Observera att även åkarna kan bedömas som deltagare om tävlingen vänder sig till allmänheten, dvs om ”vem som helst” kan delta som tävlande. Annars räknas inte åkarna som deltagare. 
  • 5kvm/person gäller för tillställningar utan anvisad sittplats och för att kunna nyttja högsta tillåtna antal ska alla deltagare/publik kunna, enligt beräkning, disponera 5 kvm tillgänglig yta.


Vem räknas som publik och därmed deltagare?

Detta blir en bedömning från fall till fall. Om arrangören inte bjuder inte till publik/aktivt avsäger sig publik så bör inte enstaka personer som spontant ställer sig längs med tävlingsbanan ses som publik. Däremot åligger det arrangören att agera om stora folksamlingar uppstår. Vi tar också hänsyn till om t.ex. platsen för loppet omöjliggör för arrangören att begränsa publik längs med banan (kan vara aktuellt t.ex. vid stadslopp). Det blir alltså en bedömning från fall till fall men detta är några aktuella bedömningspunkter.


De restriktioner som gäller när Länsstyrelsens lämnar tillståndet gäller även vid tidpunkten av själva tävlingen, även om restriktionerna förändras däremellan.
Svenska Bilsportförbundet

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.