Ålder på rallystol?

Finns det någon åldersgräns på stolar i rally? Ska ev köpa en atech north tillverkad 2013 som ska sitta i en mitsubishi evo nat special. Skulle en sådan vara godkänd?
Johan Broman

Kommentarer

 • Hej Johan

  Tack för din fråga.
  Nu ser vi inte om detta avser installation av säte i samband med en ny homologering eller om det gäller en redan befintlig bil.

  Hänvisar till gemensamma tekniska reglerna TR vilket även Rally omfattas av. Under TR 5.16 finner du följande information:
  Rally:
  − Nationellt undantag på 5/10-årsregeln gällande säten för samtliga klasser.
  − Dock ska normen uppfyllas enligt TR 5.16.
  − Vid första homologering-/registreringsbesiktning ska sätet finnas på FIA technical list nº 12 eller list nº 40.
  − För samtliga klasser gäller dessutom att sätet inte får vara äldre än 5 år vid första homologeringsbesiktning eller 10 år om FIA Norm 8862-2009 eller 8855-2021 används.
  https://www.sbf.se/regler/rally

  Om ett skifte av säte sker i befintligt homologerad Rallybil ska en tilläggshomologeringsbesiktning genomföras och kontakt med en homologeringsbesiktnings tekniker sker så att detta dokumenteras. Ett som i fallet säte undantaget årsbegränsningen får då brukas inom regelverket men rekommendationen är ett nyare säte används.
  https://www.sbf.se/forbundet/teknik/registreringsbesiktare/rally---homolegering

  I samtliga fall gäller att säte är i gott skick och ingen synlig åverkan, samt att det för personen är anpassat storleksmässigt och installation skett på ett korrekt sätt.

  Mvh Svensk Bilsport
  Fredrik

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.